30.08.2011. 09:09

Međunarodni dan nestalih osoba - 30. kolovoza

Međunarodni dan nestalih osoba, na koji se prisjećamo svih onih čija je sudbina nepoznata, obilježava se u Republici Hrvatskoj od 2006. godine.

Međunarodni dan nestalih osoba, na koji se prisjećamo svih onih čija je sudbina nepoznata, obilježava se u Republici Hrvatskoj od 2006. godine. Ove godine središnji skup obilježavanja održat će se u Petrinji.

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, Međunarodni odbor Crvenog križa ove će godine nastojati usmjeriti pažnju javnosti na posljedice koje nestanak najmilijih ima za obitelji nestalih osoba.

Uz Nacionalni ured Službe traženje Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu, na poslovima Službe traženja u 130 županijskih i gradskih društava Crvenog križa radi preko 2.500 posebno educiranih volontera i djelatnika Crvenog križa. Oni su u neposrednom kontaktu s članovima obitelji nestalih osoba i dosad su izvijestili 7.635 obitelji o pristupanju postupku identifikacije posmrtnih ostataka, uzimanju uzoraka krvi, te prepoznavanju osobnih i drugih predmeta pronađenih uz posmrtne ostatke. Neposredno je kontaktirano preko 21.000 osoba koje su se obratile Nacionalnom uredu Službe traženja za pomoć.