16.01.2009. 13:42

Dopunsko zdravstveno osiguranje

Promjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju darivatelji krvi stječu pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

Temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju (NN 150/2008), Članak 14a, pravo na plaćanje premije iz državnog proračuna ostvaruju dobrovoljni darivatelji krvi s preko 35 davanja (muškarci), odnosno s preko 25 davanja (žene).

Ovom točkom Zakona, darivatelji krvi sa 36 i više darivanja, odnosno darivateljice krvi sa 26 i više darivanja imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

Utvrđivanje prava na plaćanje premije iz državnog proračuna regulirano je Pravilnikom o postupku, uvjetima i načinu utvrđivanja prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna, (NN 156/2008), Članak 6. i utvrđuje se na osnovi potvrde Hrvatskog Crvenog križa ili Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu o broju darivanja krvi.

Gradsko društvo Crvenog križa Pula darivateljima krvi s područja grada Pule i Vodnjana, te općina Barban, Fažana, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat, izdaje Potvrdu temeljem koje Hrvatski Zavod za zdravstveno osiguranje izdaje Iskaznicu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Već postojeće Iskaznice za oslobađanje plaćanja participacije, na koje su darivatelji krvi do sada ostvarili pravo, i dalje vrijede, a temeljem članka 12., istog Pravilnika, važeće su do 30. lipnja 2009. godine. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje će u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2009. godine, po službenoj dužnosti, utvrditi status osiguranika u dopunskom zdravstvenom osiguranju, izdati iskaznicu dopunskog zdravstvenog osiguranja s rokom važenja od jedne godine i dostaviti je na adresu stanovanja.