07.09.2012. 09:53

Promocija časopisa "Ulične svjetiljke"

U cilju promocije časopisa «Ulične svjetiljke» Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat iz Rijeke i Gradsko društvo Crvenog križa Pula organiziraju promociju i prodaju časopisa u subotu, 8. rujna 2012. godine od 10-12 sati Gradska tržnica u Puli.

U promociji i prodaji sudjelovati će i beskućnici iz Prihvatilišta u Rijeci i Puli.

 

O časopisu "Ulične svjetiljke"

U rujnu 2008. Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat iz Rijeke, provoditelj riječkog prihvatilišta za beskućnike „Ruže Sv. Franje“, pokrenuo je prvi hrvatski ulični časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama „Ulične svjetiljke“, kao jedan u nizu programa s ciljem resocijalizacije ove populacije socijalno isključivih ljudi.

Ovaj se projekt, nazočan u mnogim zemljama svijeta, dosad pokazao više nego opravdanim jer je dosadašnjih 20 brojeva tiskano u oko 160.000 primjeraka i sve je prodano na ulicama hrvatskih gradova, iz ruke beskućnika, korisnika nužnog smještaja i radno nesposobnih ljudi.
Inače, cijena primjerka „Uličnih svjetiljki“ je 8 kuna, od čega pola cijene ide prodavaču, a s drugom polovicom kupuje novi primjerak, čime se Časopis samofinancira.

Cilj je dvostruk – prvo, da se na taj način pruži prilika beskućnicima da prodajom časopisa zarade dovoljno novaca da iznajme sobu ili manji stan, ali i da malo po malo skidaju stigmu sa sebe kao oni koji su opasni po društvo. Stoga, ovaj je časopis nazvan „Ulične svjetiljke“ da javnosti pokaže kako su beskućnici nepravedno stavljeni u kutak društva, u tamu gdje ih nitko ne želi vidjeti, kao da ne vrijede kao ljudi, a zapravo itekako imaju što pružiti, bilo duhovno bilo svojim talentima, što se kroz njihove životne priče, pjesme, crteže i drugo, nastoji pokazati u svakom broju časopisa. Drugo, prodajom časopisa na taj neposredan način, iz ruku beskućnika, želi se javnost senzibilizirati o temama siromaštva i socijalne isključivosti, o čemu u drugim medijima gotovo da i nemaju prilike vidjeti i pročitati.

Časopis „Ulične svjetiljke“ član je Međunarodnog udruženja uličnih novina (INSP), koje obuhvaća brojne zemlje svijeta. Kroz INSP želi se svijetu pokazati situaciju u Hrvatskoj po pitanju beskućništva i siromaštva.