22.01.2009. 13:41

Pomoć mladim dancima nakon preometne nezgode

U srijedu, 21. siječnja 2009. godine, u ranim jutarnjim satima autobus iz Danske prevrnuo se u blizini Pule.

U srijedu, 21. siječnja 2009. godine, u ranim jutarnjim satima autobus iz Danske prevrnuo se u blizini Pule. Hitnom intervencijom svih službi pod koordinacijom Službe za zaštitu i spašavanje Istarske županije, nakon policijske i medicinske intervencije, nastradali su smješteni u Omladinski Hostel Pula.
Gradsko društvo Crvenog križa Pula, na poziv Zapovjednika stožera Zaštite i spašavanja Istarske županije, preuzelo je zaduženje za doček stradale mladeži. U grupi je bilo 45 mladih izmedju 16 i 17 godina, kao i troje odraslih  voditelja.
Okupivši ih zajedno u prostoriji dnevnog boravka, zajedno sa ljubaznim  zaposlenicima Omladinskog hostela Pula, pružili smo im tople napitke, sendviče, toplu odjeću i potaknuli razgovor o tome kako su mladi doživjeli nesreću, kako se sada osjećaju, koje su njihove potrebe, te dali osnovne informacije o tome da reakcije mogu biti medju njima različite te da je važno govoriti o tome kako se osjećaju kako medjusobno, tako i sa svojim voditeljima.
Sutradan su voditelji tražili od nas da se napravi još jedan "round" psihološke podrške i razgovora jer su primjetili da su neka djeca povučenija i tražili su našu pomoć. Okupivši se u istom prostoru, u radu u malim grupama (4 grupe) i voditeljem u svakoj grupi, još jedanput smo pokušali izrazgovarati kako se danas osjećaju, a ako žele ponuđena im je i mogućnost individualnog razgovora.
Iskustvo u pružanju psihološke prve pomoći koje smo zajedno prošli i povratne informacije stradalih ukazuje    nam na izuzetnu važnost i odgovornost koje imaju djelatnici, suradnici i volonteri Crvenog križa i ukazuje na potrebu edukacije u području psihološke prve pomoći.