04.09.2008. 15:25

Crveni križ dobio sanitetski šator i 20 ležajeva

Jučer je na Forumu održana svečana primopredaja šatora i dvadeset sanitetskih kreveta, koje je Grad, u sklopu opremanja civilne zaštite, ustupio Crvenom križu.

Jučer je na Forumu održana svečana primopredaja šatora i dvadeset sanitetskih kreveta, koje je Grad, u sklopu opremanja civilne zaštite, ustupio Crvenom križu. Ugovor su potpisali pročelnik Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Vinko Knez i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Nevija Srdoč, a prisustvovali su i gradonačelnik Boris Miletić sa suradnicima te predstavnici istarskih vatrogasaca.
Knez je rekao da će oprema vrijedna 40 tisuća kuna udovoljavati osnovnim zahtjevima Crvenog križa. - Ideja je da ona ne leži u skladištu, nego da bude u upotrebi. Osim ovih 20 kreveta, kupili smo još 40 ležajeva koji su smješteni u prostoriji na drugom katu Rojca, gdje smo uredili i sanitarni čvor. Prvi put smo tamo smjestili članove orkestra iz Budaorsa i bili su zadovoljni. Sljedeća zamisao je kupiti kemijske zahode i dati ih na korištenje Herculanei da Grad ne troši novac za njihov najam tijekom gradskih fešti, dodao je.
Srdoč je istaknula da je jedna od osnovnih uloga Crvenog križa spašavanje ljudi u katastrofama i njihovo privremeno zbrinjavanje, dodajući da je u zaštiti i spašavanju potrebna zajednička suradnja službi. No, naglasila je da se neće čekati na katastrofe, nego da će šator biti u upotrebi već u listopadu, za Dane zaštite i spašavanja. Jedna od osnovnih uloga Crvenog križa je i edukacija neprofesionalaca za pružanje prve pomoći, rekla je. Najavila je dolazak elite međunarodnih "emergency response" jedinica u rujnu u Rašu, u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Naglasila je da bi se šator mogao koristiti i za druge prezentacije u gradu, primjerice za patronažne sestre.
Primopredaji je prisustvovao i zapovjednik županijske Službe zaštite i spašavanja Denis Stipanov koji je izrazio nadu da će se sanitetska oprema ipak koristiti samo za edukaciju stanovništva. Najavio je prve Dane zaštite i spašavanja za 10. i 11. listopada na Karolini. Ondje će se održati šest pokaznih vježbi, a na svojevrsnom sajmu civilne zaštite gostovat će i ekipe iz Italije i Slovenije.