06.07.2008. 10:34

Kamp mladeži Crvenog križa

Prošloga je tjedna u autokampu Puntižela kod Štinjana održan treći kamp pulskog Crvenog križa za djecu od šestog do osmog razreda osnovnih škola.

Prošloga je tjedna u autokampu Puntižela kod Štinjana održan treći kamp pulskog Crvenog križa za djecu od šestog do osmog razreda osnovnih škola. Mogli su sudjelovati učenici koji su na natjecanju mladeži pulskog Crvenog križa postigli najbolje rezultate te su se istakli volontiranjem u socijalno-zdravstvenim akcijama tijekom cijele školske godine. Također, pravilo je i da se u kampu može sudjelovati samo jedanput. Njegov je cilj promicanje humanih vrijednosti i edukacija mladih.
Ove godine u kampu je bilo 41 dijete iz pulskih osnovnih škola Centar, Kaštanjer i Monte Zaro te iz Barbana, Juršića, Svetvinčenta i Vodnjana. Za njih su se brinule ravnateljica Crvenog križa Nevija Srdoč i voditeljica mladeži Jasna Vekić, a kao vanjski suradnik pomagala im je i Jasminka Turčinov.
- Prije doručka djeca su imala vježbe istezanja i aerobik, a nakon toga su volonteri i gosti održavali radionice na kojima se govorilo o nastanku i načelima Crvenog križa te o pravima i odgovornostima djece. Na radionici nazvanoj »Dvorac humanosti« mladi su, pak, iznosili svoja mišljenja o tome kakve prijatelje i sugrađane žele i kako bi voljeli da izgleda zajednica u kojoj žive. U sklopu interaktivnog dijela radili smo s našim gostima iz Doma za djecu, mladež i odrasle osobe s cerebralnom paralizom, kazala je Nevija Srdoč. Nešto više o jutarnjem dijelu programa rekla je i 12-godišnja Karla Vidović iz OŠ Kaštanjer.
- Svakog smo dana imali novog gosta koji je vodio radionicu. Tako smo radili plakate o pravima djece, povijesti Crvenog križa i takozvani dvorac humanosti, plakat na kojemu smo navodili osobine koje bismo htjeli da imaju naši prijatelji. Radili smo u grupama pa smo se i zabavljali, ispričala je Karla, kojoj se kamp jako svidio jer uz učenje sudionici imaju vremena za pjesmu i ples.
Poslijepodne su, pak, za sudionike bile organizirane likovna i dramska radionica »Od ideje do predstave«. Na jednoj od likovnih radionica mladi su izrađivali scenografiju za završnu predstavu. Na platnu su šarenim bojama crtali park koji se nastavlja na onaj pravi u blizini njihovog smještaja. Kako je za predstavu potreban i tekst, nekoliko mladih dramaturga prionulo je na posao. Jedna od njih je Marija Perzić, 13-godišnja učenica OŠ Kaštanjer.
- Dobili smo za zadatak osmisliti tekst, a sve je počelo razgovorom. Obrađivali smo teme prijepodnevnih radionica, kao što je povijest Crvenog križa, a jedna je nastala nakon posjeta djece iz Doma za osobe s cerebralnom paralizom. Tako smo napravili tri predstave u kojoj je nastupilo desetak glumaca, a koje smo sastavili u završnu prezentaciju, kazala je Perzić. S obzirom da joj to nije bio prvi put da se bavi kazalištem, jer je bila članica Dramskog studija INK-a, nije imala većih problema tijekom rada na predstavama.
Aktivnostima organiziranim za sudionike kampa niti ovdje nije kraj. Mladi su imali još jedan zadatak, a to je osmisliti pjesmu kampa. Na tome ih je radila nekolicina, a među njima i 12-godišnja Elena Glavinić iz OŠ Barban, koja je prošle godine s jednom pjesmom nastupila na Čakavskom saboru.
- Volim smišljati rime i na tome smo radili tijekom jednog cijelog dana. Nismo uspjeli odmah osmisliti cijelu pjesmu pa smo pokazali voditeljici ono što smo do tada bili uradili. Potom smo dovršili refren. Za glazbu smo odabrali melodiju Toše Proeskog i Antonije Šole, rekla je Elena i okupila prisutne da bi nam demonstrirali kako pjesma zvuči. »Volim ovaj kamp, baš super je bio, super što se nisam od njega krio. Dobro smo se slagali tamo mi, nećemo otići«, zaorila se pjesma djevojčica i dječaka.
Sve aktivnosti detaljno je pratila novinarska grupa, čiji će radovi biti objedinjeni u biltenu kampa. Naravno, mladi su imali i nešto slobodnog vremena koji su provodili u kupanju, igrama u moru ili u zajedničkim večernjim igrama. Organizirali su modne revije, odnosno maškare, dodale su naše sugovornice, natjecanja u pantomimi, disko večeri, karaoke, a mogle su se poslušati i strašne priče nakon kojih je slijedilo noćno kupanje.