14.06.2009. 09:19

14. lipanj - Svjetski dan darivatelja krvi

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja diljem svijeta kako bi se povećala razina svijesti o važnosti sigurne krvi za transfuziju i važnosti darivanja krvi.

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja diljem svijeta kako bi se povećala razina svijesti o važnosti sigurne krvi za transfuziju i važnosti darivanja krvi. Obilježavanjem ovoga dana želi se naglasiti uloga dobrovoljnih davatelja krvi koji redovito daruju krv.
Dobrovoljni davatelji krvi nisu samo najsigurniji davatelji krvi, već su temelj održivih nacionalnih zaliha krvi dostatnih za potrebe svih bolesnika koji trebaju krv.
Tema Svjetskog dana darivatelja krvi 2009. godine stavlja naglasak na povećanje sigurnosti i dostatnosti zaliha krvi postizanjem isključivo dobrovoljno dane krvi i krvnih pripravaka. Ova tema omogućava stavljanje naglaska na neke od izazova:

  • potiče zemlje u kojima još nije postignut cilj od 100 posto donacija krvi na korištenje inovativnih novih pristupa u zajednici, uključivanje mladih i razvijanje nacionalnih programa darivanja krvi kako bi se povećao broj dobrovoljnih davatelja krvi, postupno uklonilo obiteljsko darivanje krvi i plaćene doze krvi
  • poziva zemlje koje su već dosegle cilj od 100 posto dobrovoljno dane krvi na veće napore za povećanje broja redovitih darivatelja krvi kako bi se zadržao stalan broj darivatelja koji mogu u svakom trenutku zadovoljiti potrebe za krvi i krvnim pripravcima u normalnim i izvanrednim situacijama
  • potiče zemlje koje uspostavljaju ili proširuju program prikupljanja krvnih komponenti da te programe temelje na 100 posto dobrovoljno danoj krvi

Hrvatski Crveni križ se već šestu godinu aktivno uključuje u obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi. Diljem Hrvatske društva Crvenog križa obilježavaju ovaj dan radno ili organiziraju razne druge aktivnosti, sportske susrete, druženja i slično koja pridonose promoviranju značaja darivanja krvi.

Svim darivateljima krvi čestitamo Svjetski dan darivatelja krvi!