02.06.2008. 10:47

Evakuacija 2008

U Ekonomskoj školi jučer je održana javna pokazna vježba evakuacije i spašavanja učenika, nastavnika i ostalog osoblja škole iz improviziranog požara.

U Ekonomskoj školi jučer je održana javna pokazna vježba evakuacije i spašavanja učenika, nastavnika i ostalog osoblja škole iz improviziranog požara. Pretpostavka je da tijekom redovne nastave u košu za smeće bukne vatra koju do dolaska vatrogasaca pokušavaju ugasiti učenici. Požar se sve više razbuktava i širi školom, dežurni nastavnik uključuje alarm, učenici i zaposlenici sukladno planu evakuacije izlaze iz škole, a za to vrijeme stižu vatrogasne snage. Izvlače se unesrećeni, a na sigurnoj udaljenosti organizira njihov prihvat. Cjelokupni scenarij, koji je izradila Služba zaštite i spašavanja pri Vatrogasnoj zajednici Istarske županije, izvelo je tristotinjak sudionika iz škole, Javne vatrogasne postrojbe Pula, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pula, Gradskog društva Crvenog križa i Policijske postaje. U požaru je bilo 15 ozlijeđenih osoba za koje su se do dolaska Hitne pomoći pobrinule dvije peteročlane učeničke ekipe. Sanirali su se prijelomi, porezotine, razderotine, uganuća, opekline, zaustavljala krvarenja i vodila briga o unesrećenima u stanju šoka i nesvijesti. U pola sata svi su evakuirani iz škole, pretražena je zgrada ugašen požar, prihvaćeni ozlijeđeni i sanirane ozljede.
Akcija pod nazivom "Evakuacija 2008" u Puli se održala prvi put, a plan je da se nakon ljetnih praznika provede i u ostalim školama, saznajemo od Denisa Stipanova, voditelja Služba zaštite i spašavanja pri Vatrogasnoj zajednici Istarske županije. Cilj vježbe je upoznati zaposlenike i djecu s Planom evakuacije i spašavanja te postupanjem u slučaju nesreće.