24.10.2009. 12:00

Bikeri darovali 10 litara krvi

U klubu Uljanik, u subotu 24. listopada, održana je akcija darivanja krvi za transfuziologiju pulske opće bolnice.

U klubu Uljanik, u subotu 24. listopada, održana je akcija darivanja krvi za transfuziologiju pulske opće bolnice kojoj se odazvalo 20-ak građana, mahom bikera iz četiri istarska motokluba - pulskog Skunksa, Highlandersa iz Nove Vasi, udruge policajaca motorista Blue Knights i kluba organizatora Moto cb Pula. Akcija je održana u povodu Dana darivatelja krvi u suradnji s pulskim Crvenim križem, a sakupljeno je oko 10 litara krvi budući da svaki davalac "ostavi" oko 4,5 decilitara.

"Iako smo se nadali većem odazivu, zadovoljni smo. Ovakve akcije planiramo organizirati i narednih godina u isto vrijeme", kaže tajnik kluba organizatora Denis Mauša. Medicinski tim okupio je šest sestara i jednu liječnicu, transfuziologinju dr. Tanju Živković Mikulčić, koja napominje da je bitna iskrenost onoga koji daje krv jer je ipak dobiva osoba koja je bolesna.

Prije davanja krvi darivatelj mora ispuniti upitni listić o eventualnim rizičnim ponašanjima i bolestima, izmjeri mu se tlak, potom količina hemoglobina i orijentacijski krvna grupa, koja se u laboratoriju precizno odredi, a krv se testira i na hepatitise B i C te HIV i sifilis. Dr. Živković Mikulčić dodaje i da u Puli nemaju problema s količinom krvi jer se u suradnji s Crvenim križem unaprijed planiraju i organiziraju akcije budući da i krv ima rok trajanja pa je stalno potrebna svježa.