21.01.2010. 11:01

Pomoć za Haiti

Najčešća pitanja i odgovori

 

 

1. Kako mogu pomoći unesrećenima na Haitiju?
Zahvaljujemo svim građanima na pozivima i e-mailovima u kojima se raspituju kako mogu pomoći unesrećenima na Haitiju.
Pomoći možete:

  • uplatom na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa broj 2340009-1511555516poziv na broj odobrenja 01.Prilikom uplata putem internet bankarstva poziv na broj odobrenja 01, molimo Vas, upišite u predviđenu rubriku (Poziv na broj odobrenja). Ukoliko Vam, iz bilo kojeg razloga, to ne uspijeva, dovoljno je naznačiti svrhu uplate (Pomoć za Haiti) bez poziva na odobrenje. Sve uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb oslobođene su bankovnih naknada.
  • pozivom na donatorski telefon: broj 060 90 11 (6,15 kn, PDV uključen)
  • on-line donacijom na www.hck.hr

2. Upućuje li Hrvatski Crveni križ volontere na Haiti?
U ovom trenutku, s kolegama iz Austrijskog Crvenog križa upućuju se volonteri koji imaju prethodno stečena i potrebna znanja te su obučeni za rad u izvanrednim situacijama i za rad s pročistačem za vodu. Jedinicu za žurno djelovanje za pročišćavanje vode i promicanje i uspostavljanje osnovnih higijenskih mjera čini tim od šest (6) osoba, uvježbanih za zajednički rad.

3. Mogu li ja otići, kao volonter Hrvatskog Crvenog križa, na Haiti?
Bez prethodne obuke i pripreme od strane Hrvatskog Crvenog križa za djelovanje u izvanrednim situacijama, ne.

4. Planira li Hrvatski Crveni križ tečajeve za obuku volontera za djelovanje u izvanrednim situacijama?
Da. Hrvatski Crveni križ ustrojava Županijske interventne timove za djelovanje u izvanrednim situacijama i to tim za procjenu situacije i koordinaciju aktivnosti; tim za pružanje prve pomoći; tim za djelatnosti službe traženja; tim za smještaj i organizaciju života osoba koje su prisiljene napustiti svoj dom; tim za opskrbu vodom te promicanje i uspostavljanje osnovnih higijenskih mjera; tim za psihosocijalnu potporu; tim za komunikacije, veze i pozicioniranja na terenu te tim za sigurnost i samozaštitu na terenu.

Iz Županijskih interventnih timova odabirat će se osobe prema potrebnim znanjima i vještinama za timove koji će djelovati na nacionalnoj razini i van Hrvatske.

5. Kako mogu postati dio Županijskog interventnog tima Hrvatskog Crvenog križa?
Javljanjem i ostavljanjem podataka (ime, prezime, broj telefona) i kratkog životopisa u svojem najbližem društvu Crvenog križa s izraženim područjima interesa.

6. Kako se mogu uključiti, kao volonter, u rad Hrvatskog Crvenog križa?
Javite se svom općinskom ili gradskom društvu Crvenog križa i ostavite podatke, a društvo Crvenog križa će vas po potrebi kontaktirati.

7. Pomaže li Hrvatski Crveni križ u nedavno poplavljenim područjima u Hrvatskoj?
Hrvatski Crveni križ s Gradskim društvima Metković i Gospić pomogao je među prvima stanovništvu u poplavljenim područjima i pomaže i dalje.
Prva pošiljka pomoći poslana je u ponedjeljak 11. siječnja 2010. godine.
U Gradsko društvo Crvenog križa Metković i Gospić poslane su pošiljke koje sadrže:
- hranu (brašno, ulje, tjesteninu, rižu, sol, marmeladu, riblju konzervu, juhe u vrećici, paketiće kave i keksa)
- higijenske proizvode (sapun, deterdžent za posuđe i rublje, pastu za zube i šampon za kosu)
- pokrivače i madrace
- agregate i aparate za isušivanje prostorija

Oba gradska društva Crvenog križa dio su stožera zaštite i spašavanja, svako na svom području.

8. Kako mogu pomoći stanovništvu u nedavno poplavljenim područjima u Hrvatskoj?
Zahvaljujemo svim građanima koji se raspituju kako mogu pomoći stanovništvu na poplavljenim područjima.
Pomoći možete:

  • uplatom na žiro račun broj: 2340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 02. Prilikom uplata putem internet bankarstva poziv na broj odobrenja 02, molimo Vas, upišite u predviđenu rubriku (Poziv na broj odobrenja). Ukoliko Vam, iz bilo kojeg razloga, to ne uspijeva dovoljno je naznačiti svrhu uplate (Pomoć za poplavljena područja) bez poziva na odobrenje. Sve uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb oslobođene su bankovnih naknada
  • on-line donacijom na www.hck.hr

Iz prikupljenih novčanih sredstava kupuje se prioritetno potrebna pomoć.
Gradska društva Crvenog križa Gospić i Metković sa svojim volonterima pomažu stanovništvu u poplavljenim područjima.

9. Kako prikupljena pomoć Hrvatskog Crvenog križa dolazi do postradalih korisnika u svijetu?
Direktnom pomoći
, kada jedno Nacionalno društvo Crvenog križa ili Crvenog polumjeseca (kao što je Hrvatski Crveni križ) upućuje pomoć pogođenom Nacionalnom društvu Crvenog križa ili Crvenog polumjeseca.

Hrvatski Crveni križ je pomoć u takvom obliku uputio preko nacionalnih društava Crvenog križa Rumunjske i Bugarske za stradale u poplavama u njihovim zemljama, odnosno preko Talijanskog Crvenog križa za stradale u potresu u Italiji. Pomoć može biti u dobrima kao što su pokrivači, posteljina i slično ili novčana kao u nedavnom slučaju potresa u Italiji.

Preko Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) odnosno Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) koji pokreću ŽURNI APEL za pomoć, formiraju svoju delegaciju u pogođenom području i koordiniraju pomoć donatora – nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Žurni apel pokreće se u slučaju velikih katastrofa, kad nacionalno društvo Crvenog križa ili Crvenog polumjeseca u zemlji pogođenoj katastrofom nema dostatne kapacitete za odgovor pa traži i prima pomoć.

10. Zašto nacionalna društva Crvenog križa pomoć u dobrima upućuju u pogođena područja preko Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ?
Pomoć u dobrima preko Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (Međunarodni pokret) nacionalna društva Crvenog križa ili Crvenog polumjeseca upućuju kao odgovor na Žurni apel, koji točno definira područja djelovanja, broj ljudi u potrebi i najpotrebnija dobra. Ta dobra se upućuju kao odgovor na apel i donatori se brinu za prijevoz i sve ostale troškove.

Hrvatski Crveni križ je takvu vrstu pomoći uputio stradalima od potresa u Kini (750 obiteljskih šatora) i stradalima u ciklonu Nargis u Mijanmaru (5.500 obiteljskih kuhinjskih setova). U ovim navedenim slučajevima u organizaciji i pokrivanju troškova transporta pomogli su Njemački i Austrijski Crveni križ.

11. Kad i zašto nacionalna društva u pogođena područja upućuju novčanu pomoć, a ne pomoć u dobrima?
U nekim situacijama kad u zemlji pogođenoj katastrofom ili u njezinom neposrednom okruženju tržište dobro funkcionira i potrebna dobra za provođenje operacije se mogu lako nabaviti, nacionalna društva, IFRC ili ICRC apeliraju na donatore da pomognu što više novčano.

Direktna novčana pomoć je iz nekoliko razloga najučinkovitija u ovakvim situacijama. Neki od razloga su: izbjegavanje velikih transportnih troškova, roba koja se nabavlja poznata je korisnicima, a lokalnom nabavom potiče se brži razvoj tržišta u pogođenim područjima.

12. Koji je mogući oblik kojim nacionalna društva upućuju novčanu pomoć u pogođena područja?
Novčana pomoć upućuje se kao specificirana (ciljana, namjenska) ili kao nespecificirana.

Specificirana pomoć je kad se donator odlučuje za točno određeni dio operacije (npr. zdravstvene aktivnosti) i traži da se donirani novac troši isključivo za tu namjenu. U skladu s izborom aktivnosti i izvješćivanje IFRC-a ili ICRC-a prema donatoru je specifično i pokriva točno izabrana područja. Tako je iz doniranih sredstava za potresom pogođeno područje u Bamu, u Iranu Hrvatski Crveni križ sudjelovao u izgradnji škole.

Nespecificirana pomoć je pomoć koja se daje bez određenih zahtjeva i omogućava voditelju operacije (IFRC ili ICRC) da sredstva koristi na, u tom trenutku, najpotrebniji način. Takav način pomaganja je nužan jer izvanredne situacije traže mogućnost donošenja odluka na licu mjesta i u skladu s trenutnim potrebama.

Ono što je danas nužno u ovom trenutku na Haitiju, kao na primjer medicinska pomoć, hrana i voda već sutra može postati aktivnost od manjeg značaja naspram rješavanju nekih drugih problema (obnova, izgradnja i sl.).

13. Kako se donatori izvješćuju o djelovanju u pogođenim područjima?
Kako bi operacije bile što učinkovitije i financijski odgovornije prema donatorima IFRC i ICRC imaju urede u pet zona u svijetu.

Što se tiče situacije na Haitiju, operaciju, a kasnije i izvješćivanje o operaciji i djelovanju vodi ured IFRC-a na Haitiju, a svu moguću potporu (tehničku i logističku) daje im zonski ured u Panami i centralni ured u Ženevi. Sva izvješća o operaciji, kako operacijska tako i financijska, dostupna su svima na Internet stranicama IFRC-a na stranici www.ifrc.org odnosno ICRC-a na www.icrc.org

Hrvatski Crveni križ je zadovoljan izvješćivanjem IFRC-a i ICRC-a koja su vrlo transparentna s obzirom na okolnosti u kojima se operacije događaju.

Hrvatski Crveni križ s punim povjerenjem prikupljena sredstva, na bilo koji od gore navedenih načina, upućuje IFRC-u odnosno ICRC-u znajući da će se trošiti s maksimalnom pažnjom i uvijek u cilju pomoći onima kojima je najpotrebnija i umanjenja posljedica katastrofa.

Učinkovito trošenje novaca osiguravaju i visoko educirani i motivirani zaposlenici i volonteri Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji sudjeluju u svim operacijama.

14. Kolika je vrijednost pomoći koju je Hrvatski Crveni križ uputio postradalima u svijetu?
Hrvatski Crveni križ bio je primatelj međunarodne humanitarne pomoći, koju je upućivao i raspodjeljivao građanima u potrebi u Hrvatskoj.

U zadnjih desetak godina Hrvatski Crveni križ, zahvaljujući donacijama i pomoći hrvatskih građana, tvrtki, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te Vlade Republike Hrvatske, u dobrima i novcu, u svijet je uputio pomoć u vrijednosti većoj od 25 milijuna kuna.

Sredstva i njihovo korištenje pratimo vrlo pozorno i službeno (preko izvješća IFRC-a i ICRC-a) i neslužbeno kroz direktnu komunikaciju s učesnicima i sva izvješća govore o raspolaganju i korištenju novca “pažnjom dobrog gospodara“.