30.01.2010. 10:02

Prezentacija psihosocijalne podrške u katastrofama

Psihosocijalnom podrškom moguće je prevenirati da se bol i patnja razviju u ozbiljnije poremećaje, odnosno može se potaknuti brži oporavak.

Stožer zaštite i spašavanja Istarske županije održao je u Hrvatskoj gospodarskoj komori svoju prvu ovogodišnju sjednicu na kojoj je Nevija Srdoč, ravnateljica Gradskog Crvenog križa Pula, održala prezentaciju na temu "Psihosocijalna podrška u katastrofama i velikim nesrećama".
Sjednica se održala kako bi se ukazalo na, osim tehničkog dijela pomoći unesrećenima, potrebnu psihološku pomoć onima koji dožive šok u kriznim situacijama. Cilj je upoznati prisutne s osnovnim terminima i smjernicama pružanja psihosocijalne pomoći, jer emocionalne rane nisu toliko vidljive, ali je važno usmjeriti pozornost na to da bi se osoba što prije vratila u život sličan onome koji je imala prije krizne situacije.
Važnost psihosocijalne pomoći je raditi s neozlijeđenima i manje ozlijeđenima, odnosno tražiti ljudske snage kako bi se život što prije normalizirao.
Psihosocijalna podrška odnosi se na aktivnosti koje se provode nakon kriznog događaja, a koje uključuju psihološke i socijalne potrebe pojedinaca, obitelji i zajednica.
Cilj održane prezentacije jest upoznati ljude s kontekstom, pojmom i značenjem psihosocijalne podrške (PSP) općenito, s posebnim naglaskom na velike katastrofe i nesreće, upoznati s iskustvima PSP Španjolskog i Austrijskog Crvenog križa te postaviti smjernice za razvoj Timova za psihosocijalnu podršku u okvirima Zaštite i spašavanja na razini IŽ.