14.05.2008. 11:09

Svečana Sjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula

U prostoru Zajednice Talijana preksinoć je održana godišnja sjednica Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Pula, a ujedno je proslavljena 130. godišnjica djelovanja te humanitarne organizacije u Hrvatskoj.

U prostoru Zajednice Talijana preksinoć je održana godišnja sjednica Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Pula, a ujedno je proslavljena 130. godišnjica djelovanja te humanitarne organizacije u Hrvatskoj. Na sjednici su govorile ravnateljica Crvenog križa Nevija Srdoč, dopredsjednica Zorica Drandić te predsjednica Nadzornog odbora dr. Lorena Lazarić, koje su za zastupnicima komentirale postignuća i nedostatke u radu društva. Primjedbe su se odnosile na premali broj članova i nedovoljnu populariziranost Crvenog križa te nedostatak programa u Barbanu, Fažani, Marčani, Svetvinčentu i Vodnjanu, a kao pozitivan primjer Srdoč je istaknula program zdravstvene rekreacije u Medulinu i Ližnjanu.
- Najveći problem predstavlja socijalni program, jer ne znamo uvijek kome pružiti pomoć, strahujemo da ona ne dospije u pogrešne ruke, kazala je Srdoč.
Prošle godine podijeljeno je hrane, higijenskih potrepština, drogerijskih proizvoda, odjeće i obuće, pelena za odrasle ukupne vrijednosti 336 tisuća kuna te je pruženo 1.579 humanitarnih usluga, odnosno šest usluga dnevno.
Ostali programi su dobrovoljno davanje krvi, služba traženja, Mladež Crvenog križa, zdravstvena prevencija i prva pomoć. Svi su oni podjednako važni, nadovezala se Drandić, i svatko od nas je potencijalni korisnik jednoga od njih. »Dobrovoljni davatelji, njih 2.500, podmiruje 40 posto potreba pulske Opće bolnice. Tijekom 2007. okončano je devet postupaka traženja osoba, pokrenuta su četiri nova, dok je otvorenih traženja više od 500«, istaknula je Srdoč iz bogatog programa.
- Veliki trud ulažemo u programe za mlade, jer će oni širiti naše ideje. Naš rad ne može se opisati samo pomoću brojki zato što on uključuje i osjećaje. Crveni križ nije samo prikupljanje rabljene odjeće, već puno više - on je vaš susjed kojemu je potrebna pomoć, posjet ili topla riječ, i zato smo svi mi Crveni križ, zaključila je njegova ravnateljica.
Svečanom dijelu skupštine prisustvovao je veliki broj volontera, suradnika, korisnika i gostiju koji su odali počast nedavno preminulom predsjedniku Hrvatskog Crvenog križa dr. sc. Jadranku Crniću. Podijeljeni su zlatni, srebrni i brončani znak priznanja i zahvalnice volonterima za višegodišnju aktivnost u društvu te jubilarna priznanja Hrvatskog Crvenog križa institucijama u povodu 130. obljetnice njegovog djelovanja, koje je dobio i Glas Istre. Profesor povijesti Jasenko Zekić i studentica Jelena Rupčić predstavili su rezultate istraživanja o počecima djelovanja Crvenog križa u Puli. Prvi put se spominje u novinama 1896., a u vrijeme Prvog svjetskog rata Crveni je križ imao svoje kino i fotografski studio. Svečanost je završena igrokazom Kluba mladeži gradskog Crvenog križa, kojim su prikazali svoje doživljaje, ali i cilj organizacije.
U nastavku su dodijeljena priznanja institucijama i to Carinarnici Pula, Centru za socijalnu skrb, Djelatnost za transfuziologiju Opće bolnice Pula, Patronažne sestre, Glas Istre, Radio Pula, Uljanik d.d. te volonterima za izvanredan doprinos hrvatskom Crvenom križu. Zlatni znak priznanja za 25 godina dobili su : Nikolić Nada, Grgorinić Zorica, Jerin Dinka, Milanović Armida, Miljavac Marija, Rovčanin Darinka, Drandić Zorica, Valčić Ante, Slivar Arne, Boljun Milka i Bušelić Marija.