23.10.2018. 12:44

Obilježen Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima

 

Gradsko društvo Crvenog križa Pula sa Policijskom postajom Pula 18. listopada prigodno je obilježilo Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima.

Trgovanje ljudima globalni je problem i jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika organiziranog kriminala te predstavlja i jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje.

Kako bi upozorili na ovaj problem i podigli svijest javnosti, organizirali smo info punkt. Anketirali smo građane u svezi trgovanja ljudima i dijelili informativni materijal te su na taj način građani dobili važne podatke o oblicima trgovine ljudima, mogućnostima i načinima zaštite i prevencije, kao i korisne informacije o službama kojima se mogu obratiti ukoliko prepoznaju ili saznaju za slučajeve kojima je posrijedi trgovanje ljudima.

Osim kroz info punktove, djelatnici Crvenog križa i policije tijekom cijele godine podižu svijest javnosti o ovom problemu i kroz predavanja u završnim razredima srednjih škola o prevenciji trgovanja ljudima. Cilj tih predavanja je informirati učenike s problematikom trgovanja ljudima i upoznati ih s mjerama koje mogu poduzeti kako bi se zaštitili, osobito iz razloga što krajem školske godine odlaze na maturalni izlet, kreću sa zaposlenjem te upisuju fakultete i sele se u veće gradove.