19.11.2018. 09:17

Započeo mjesec borbe protiv ovisnosti

Utrkom pulskih osnovnoškolaca, koja je održana 15. studenog na šetalištu Lungomare, započelo je obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Naime, Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se u Hrvatskoj svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca te se u tom razdoblju provode aktivnosti, kojima je cilj upozoriti javnost na problem ovisnosti i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika ovisnosti.

U suradnji s Gradom Pula, Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Gradskim društvom Crvenog križa Pula, Istarskom županijom (kampanja Bježi/Via), Udrugom kineziologa, Udrugom UZPIRO Cro, Udrugom Institut, Centrom za socijalnu skrb Pazin – Podružnica Obiteljski centar Pula, OŠ Stoja, OŠ Veruda i OŠ Centar, održana je utrka na šetalištu Lungomare. Prije početka utrke prisutnima su se obratili načelnik PU istarske Alen Klabot i zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, koji su podsjetili na važnost zajedničke borbe protiv ovisnosti.

U utrci, koja je započela na Mornaru, sudjelovalo je osamdesetak učenika OŠ Stoja, OŠ Veruda i OŠ Centar. Nakon što su u majicama kampanje ''Bježi/Via'' otrčali do Gortanove uvale i nazad do Mornara, djeca su se okrijepila toplim čajem i kroasanima, koje su im dijelili korisnici Prihvatilišta za beskućnike. Osiguranje prve pomoći osigurali su mladi volonteri članovi Kluba mladih.
Umjesto startnih brojeva, sudionici utrke nosili su na majicama jedan od tri najbolja slogana, koji su izabrani na natječaju učenika sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola. Na natječaj je pristiglo 68 slogana, a kao najbolji odabrani su:

''Put neovisnosti je put za dobar život'' (OŠ Monte Zaro, Edin Mujanović, 7b),
''Put neovisnosti je put duge ceste, a velikog cilja'' (OŠ Veli Vrh, Laura Drandić, 7b)
''Put neovisnosti nije osvjetljen, ali svijetli na kraju'' (OŠ Tone Peruško, Matija Stojšić, 8a).


Učenici koji su napisali najbolje slogane dobili su za svoj trud zahvalnice, koje im je uručila Jelena Rupčić, voditeljica mladeži Gradskog društva Crvenog križa Pula te poklone PU istarske, Grada Pula i kampanje ''Bježi/Via'', a osvojili su i prigodnu nagradu pa će tako jedan provesti s pomorskom policijom i saznati nešto više o radu policije.