17.05.2010. 13:04

Susret darivatelja krvi Istarske županije

Gotovo dvjesto darivatelja krvi iz čitave Istre okupilo se u subotu, 15. svibnja, u glagoljaškom Roču na tradicionalnom susretu.

Gotovo dvjesto darivatelja krvi iz čitave Istre okupilo se u subotu, 15. svibnja, u glagoljaškom Roču na tradicionalnom susretu održanom u organizaciji županijskog i buzetskog društva Crvenog križa.

- U Istarskoj županiji je oko šest tisuća aktivnih darivatelja krvi, a ovom su brojkom obuhvaćeni oni koji su u proteklih pet godina barem jednom dali krv, rekla je ravnateljica županijskog Crvenog križa Elza Damijanić.

U Istarskoj županiji godišnje se prosječno prikupi između šest i sedam tisuća doza krvi, odnosno 3,35 doza na sto stanovnika, što je i okvirni državni prosjek.

Kiša i vjetar nisu pokvarili raspoloženje istarskim darivateljima. Dobrodošlicu u Roču zaželio im je gradonačelnik Buzeta Valter Flego, a potom su se okušali u briškuli, trešetu, pikadu, šahu i potezanju konopa.

Uključili su se i u lutriju, a sav prihod namijenili su u humanitarne svrhe, za projekt "I mi smo dio zajednice" koji omogućava psihosocijalnu rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, a provodi se u sklopu programa Dnevnog boravka i pomoći u kući, u Domu za starije i nemoćne u buzetskom naselju Goričica.