21.10.2020. 08:04

Obilježen Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima

U nedjelju, 18. listopada, obilježen je Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Obilježavanje navedenog datuma Europska komisija proglasila je 2007. godine s ciljem jačanja svijesti o problematici trgovanja ljudima, a Hrvatska se odmah priključila njegovom obilježavanju.

Tim povodom su djelatnici Policijske uprave istarske u suradnji s djelatnicima gradskih društava Crvenog križa iz Pule, Buja, Labina, Poreča i Rovinja u suradnji s Policijskom upravom istarskom proveli preventivne aktivnosti s ciljem senzibilizacije građana na ovu problematiku.

Na području Pule u izlozima trgovina izloženi su plakati na temu trgovanja ljudima, u organizaciji gradskih društava Crvenog križa i policije, a uz potporu vlasnika poslovnih objekata i Turističke zajednice Pule,

Trgovanje ljudima globalni je problem i jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika organiziranog kriminala te predstavlja i jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava, kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje. Gotovo svaka zemlja na svijetu, siromašna ili bogata, zahvaćena je ovim problemom, bilo kao zemlja podrijetla, tranzita ili odredišta žrtava trgovanja ljudima. Svake godine tisuće muškaraca, žena i djece žrtve su različitih oblika zlostavljanja i iskorištavanja, a razlozi trgovanja ljudima su prisilni rad, prosjačenje, lažna usvajanja, lažni i prisilni brak, pornografija, prisilna prostitucija, seksualni turizam i zabava te trgovina ljudskim organima.