28.06.2010. 14:01

Bakljada u Solferinu

Brojni crvenokrižaši iz cijelog svijeta i ove su godine zadnje subote u lipnju tradicionalnom Bakljadom, od Solferina do obližnjeg mjesta Castiglione delle Stiviere,  obilježili začetak ideje Crvenog križa. Među njima su bila i 183 mlada volontera iz različitih krajeva Hrvatske: Darde, Osijeka, Vinkovaca, Zadra, Zagreba i Istarske županije.

Hrvatski Crveni križ odlaskom na Bakljadu petu godinu zaredom nagrađuje pobjednike Državnog natjecanja mladeži HCK.

Bili smo smješteni u šatorima koje su volonteri Talijanskog Crvenog križa, ali i drugih nacionalnih društava postavljali danima prije Bakljade. Prehrana je bila organizirana također u velikom šatoru gdje se odvijao i večernji zabavni program i druženje crvenokrižaša do jutarnjih sati.

Prije smještaja u kamp posjetili smo Međunarodni muzej Crvenog križa u Castiglioneu gdje smo se uz izvrsnog vodiča podsjetili na povijest Crvenog križa te ponešto novo saznali, pogledali kratki film o Međunarodnoj federaciji i njihovoj pomoći afričkim zemljama zagađenim minama.

U subotu smo posjetili spomen područje u Solferinu i crkvu uz čije su zidine s unutarnje strane od poda do stropa posložene kosti 7.000 vojnika koji su izgubili život u bitci kod Soferina. Imali smo i kratki izlet u okolici Solferina te se poslije ručka u kampu odmarali u šatoru i pripremali za večernju Bakljadu koju smo svi nestrpljivo iščekivali.

Prije početka same Bakljade 15.000 crvenokrižaša okupilo se, plesalo i pjevalo na trgu u Solferinu odakle je, kao i svake godine, krenula povorka. Poslije trosatnog hodanja uz pjesmu, priču i pozdrave lokalnih stanovnika stigli smo u Castiglione gdje smo ugasili baklje te se ukrcali u autobuse za povratak u kamp.

Bio je to nezaboravan događaj koji bi svatko od nas ponovio, ne samo zbog druženja velikog broja humanitaraca koje jedna velika ideja dovodi na isto mjesto svake godine, nego i zbog nezaboravne atmosfere i doživljaja povijesti toga doba i mjesta.