19.08.2010. 09:35

19. kolovoz - Svjetski humanitarni dan

Obilježavanjem ovog dana želi se zahvaliti svima koji, ponekad i po cijenu vlastitog života, nastoje pomoći ljudima u potrebi diljem svijeta.

Drugu godinu zaredom, 19. kolovoza obilježava se Svjetski humanitarni dan.  Obilježavanjem ovog dana želi se zahvaliti svima koji, ponekad i po cijenu vlastitog života, nastoje pomoći ljudima u potrebi diljem svijeta. 

Ujedinjeni narodi proglasili su 19. kolovoza Svjetskim humanitarnim danom nastojeći doprinijeti jačanju svijesti o važnosti humanitarnih aktivnosti u svim dijelovima svijeta kao i važnosti međunarodne suradnje u ostvarivanju tog cilja. Taj datum odabran je iz počasti prema 22 djelatnika Ujedinjenih naroda koji su 2003. godine izgubili živote u napadu na sjedište UN-a u Baghdadu.

Ovaj je dan prilika i da se podsjeti vlade svih zemalja na njihovu odgovornost za zaštitu i brigu o sigurnosti volontera i djelatnika humanitarnih organizacija, bez koje oni ne mogu obavljati svoj posao.

Svjetska humanitarna zajednica na ovaj dan želi naglasiti važnost promicanja i jačanja svijesti o poštivanju načela kojima se vode humanitarne organizacije u obavljanju svog posla - humanosti, nepristranosti, neutralnosti i neovisnosti.

Volonteri i djelatnici Crvenog križa i Crvenog polumjeseca diljem svijeta rade u skladu s načelima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca - humanosti, nepristranosti, neutralnosti, neovisnosti, dragovoljnosti, jedinstva i univerzalnosti.