15.06.2021. 08:30

Svjetski dan darivatelja krvi

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi Grad Pula je zajedno s Gradskim društvom Crvenog križa i ove godine sudjelovao u akciji darivanja krvi. U akciji koja je organizirana u prostorijama Komunalne palače 23 osobe pristupile su darivanju, od kojih je  sposobno za darivanje krvi bila 21 osoba. Krv su nesebično dali  djelatnici Grada Pule, gradskih trgovačkih društava i ustanova.

Krv je važan čimbenik, kako za planirane medicinske zahvate, tako i za hitne intervencije. Iz tog je razloga osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi ključan element učinkovitog zdravstvenog sustava svake zemlje.

Svake godine 14. lipnja, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Time se želi podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. To je i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

Čestitamo ovim putem svim našim darivateljima koji svojim činom spašavaju živote. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi  je “Daruj krv- spasi život. “