06.09.2010. 09:01

Kamp Tandem i trening Prve pomoći

Od 01. do 05. rujna 2010., u Premanturi, održani kamp „Tandem“ i trening za 15 članova ekipa prve pomoći s područja Istarske županije.

U Edukacijsko rekreacijskom kampu Saveza slijepih, u Premanturi, od 01. do 04. rujna 2010., održan je kamp „Tandem“, kao zajednički projekt Društva Crvenog križa Istarske županije, Društva distrofičara Istre i Udruge slijepih Istarske županije
Cilj je kampa bio je okupiti članove klubova mladeži Crvenog križa s područja Istarske županije, u organiziranom radu, na analizi rada klubova mladeži Crvenog križa, te ih ujedno upoznati sa specifičnostima i problemima mladih s invaliditetom kroz zajedničko druženje i rad sa mladima iz Društva distrofičara Istre i Udruge slijepih Istarske županije.
Kroz program kampa vođen od strane volontera i djelatnika Crvenog križa, dvadeset i četvoro mladih iz svih triju partnerskih udruga upoznalo se s načinom uočavanja problema u zajednici i djelovanja na te probleme kroz osmišljavanje ciljanih aktivnosti. Sudionici iz Društva distrofičara Istre i Udruge slijepih Istarske županije upoznali su se sa radom i aktivnostima Crvenog križa i stekli osnovna znanja u pružanju prve pomoći, a predavanje o neuromuskularnim bolestima i poremećajima pokreta održao je dr.med. Dubravko Marković, spec. neurolog.
Osim radnih, polaznici kampa su sudjelovali i u zabavnim aktivnostima poput Tandem olimpijade, te se u večernjim satima družili uz pjesmu i likovnu radionicu.
Iz Gradskog društva Crvenog križa Pula sudjelovali su: Marija Pezić, Marin Rossmanith, Ivan Pezić i Kristijan Medak.

Trening Prve pomoći

Od 04.do 05.rujna, u Edukacijsko rekreacijskom kampu Saveza slijepih u Premanturi, održan je trening za 15 članova ekipa prve pomoći s područja Istarske županije (Buje, Labin, Pazin, Poreč, Pula).
Iz Gradskog društva Crvenog križa Pula sudjelovali su Helena Babić i Igor Popović.
Osmišljene su tri situacije sa ozlijeđenima po istom principu po kojem se osmišljavaju situacije na natjecanjima prve pomoći. Trening je vodilo šestero instruktora prve pomoći.
Tijekom večeri, održan je sastanak instruktora zbog analize vježbe koja se održala slijedećeg dana, kao i radionica o problematici prve pomoći kao jedne od osnovnih djelatnosti Crvenog križa.
Cilj je treninga bio osvježiti znanje članova ekipa prve pomoći, od kojih je većina u sastavu županijskog interventnog tima za odgovor na katastrofe.

Realističan prikaz ozljeda pripremile su šminkerice Gradskog društva Crvenog križa, Tea Kasumović i Matea Stankić.