02.06.2022. 13:35

Predsjednik Republike Hrvatske uručio odlikovanja dobrovoljnim darivateljima krvi

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja „Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske“ dobrovoljnim davateljima krvi koji su dali krv 100 i više puta (muškarci) i 75 i više puta (žene) u 2019. godini na svečanosti održanoj 24. svibnja 2022. godine u Uredu predsjednika. 

Darivatelji krvi Korman Samir, Sever Darko i Koroman Boris ispred Gradskog društva Crvenog križa Pula u 2019. godini darivali su više od 100 puta krv te su primili odlikovanje "Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske". 

Na ceremoniji dodjele odlikovanja bili su i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić, dr. med. i izvršni predsjednik Robert Markt.

Uručujući odlikovanja predsjednik Milanović istaknuo je da je dobrovoljno davanje krvi u Hrvatskoj rezultat povijesti i tradicije te izrazio duboku zahvalu i poštovanje dobrovoljnim davateljima krvi. „Tu ima jako puno ljudi koji su spremni dati krv, bez da se na njih vrši pritisak ili da im se da neka protuusluga. Naprosto dragovoljno, dobrovoljno i humano dati tu dozu krvi. To je velika stvar, to je ljudski i to nije uobičajeno ponašanje, ni u Hrvatskoj, a još manje u svijetu“, rekao je predsjednik Milanović. 

tekst preuzet sa stranica Hrvatskog Crvenog križa