20.10.2022. 10:19

Nacionalna vježba pripadnika Specijalističkih interventnih timova za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima

Na Fratarskom otoku od petka do nedjelje održana je 1. Nacionalna vježba Službe spašavanja života na vodi. HCK.  Na vježbi je sudjelovalo 60-ak osoba iz cijele RH. Budući smo svjedoci sve ekstremnijih, klimatskih i vodnih pojava na koje možemo odgovoriti samo pripravnošću i sposobnošću djelovanja u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Takvi uvjeti ukazali su na potrebu za organiziranjem Specijalističkih interventnih timova na vodi koji su u stanju brzo reagirati na situaciju i izvršiti akcije spašavanja. Stoga je unutar Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa, pokrenut projekt edukacija za spašavanje života iz vode u otežanim uvjetima. Edukacija je namijenjena spasiocima s važećim uvjerenjem za spašavanje na otvorenim vodama i minimalno 2 godine iskustva rada u spasilačkoj službi.

Na vježbi su na šest različitih lokacija na moru, spasioci uvježbali tehnike i procedure spašavanja osoba iz mora; evakuaciju i transport osoba iz poplavljenih objekata; spašavanje osoba iz mora pomoću plovila i specijalnog skutera Rescue Runner; spašavanje osoba u blizini nepristupačne obale te potražne akcije traganja i spašavanja na moru.

Organiziranjem ove Nacionalne vježbe Hrvatski Crveni križ želi podići će razinu spremnosti i pravovremene reakcije i odgovora operativnih snaga Hrvatskog Crvenog križa u kriznom događaju.

Na Fratarskom otoku uz članove Službe spašavanja života na vodi bili su i članovi Osnovne jedinice DCK IŽ njih 20-ak. Oni su kroz tri dana vježbali prvu pomoć s liječnicima, logistiku, psihosocijalnu podršku i kartografiju te su bili suport Spasilačkoj službi tijekom prezentacije njihovih aktivnosti.

https://www.hck-istra.hr/n/nacionalna-vjezba-pripadnika-specijalistickih-interventnih-timova-za-spasavanje-zivota-na-vodi-u-otezanim-uvjetima