17.11.2022. 08:52

Utrkom u Puli započelo obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Na pulskom šetalištu Lungomare danas je održana utrka koju su organizirali Policijska uprava istarska, Grad Pula, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije i Gradsko društvo Crvenog križa Pula, a kojom je započelo obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se u Republici Hrvatskoj svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca te se u tom razdoblju provode aktivnosti kojima je cilj upozoriti javnost na problem ovisnosti  i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika ovisnosti. Istarska policija ove će godine provesti brojne preventivne aktivnosti, a prva od njih održana je danas u Puli.

U utrci su sudjelovali učenici petih i šestih razreda osnovnih škola Veruda i Stoja, a trčali su od Mornara do Gortanove uvale, noseći poruke protiv ovisnosti, koje je izabrala komisija nakon natječaja u kojem su sudjelovale škole diljem Istre. Na natječaj je pristiglo ukupno 95 slogana iz 13 osnovnih škola, a kao najbolji odabrani su slijedeći slogani:
 

  • Ekrane isključi, u stvarni život se uključi (OŠ Ivo Lola Ribar - Labin, Edina Mujkić, 8.b)
  • Budi tip top, drogi reci stop (OŠ Edmondo De Amicis – Buje, Leo Laganis, 8.a)
  • Budi cool, budi fora, drži se podalje od droga (OŠ  Veli Vrh – Pula, Danijel Božić, 7.b)


''Policija sa svoje strane neprestano radi na prevenciji ovisnosti. Naglasak nam je na aktivnostima kojima nastojimo ukloniti drogu s ulice. Ove godine prijavili smo više dilera zbog preprodaje droge nego lani i zaplijenili smo više droge, a posebno se izdvajaju zaplijene preko sedam kilograma. Također smo otkrili nekoliko nasada indijske konoplje na području Pule, Pazina, Buzeta i Labina'', rekao je zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Božo Kirin i napomenuo kako je ovisnost ozbiljan problem kojim se treba baviti čitavo društvo. ''Kad kažemo ovisnost, odmah pomislimo na ovisnost o alkoholu i drogi, ali postoje i drugi oblici ovisnosti – ovisnost o cigaretama, kockanju, ali sve više i ovisnost o internetu i igricama. O svim tim oblicima ovisnosti nastojimo osvijestiti mlade kroz projekt Zdrav za 5 pa tako svake godine ulazimo u osnovne i srednje škole i upozoravamo djecu na različite oblike ovisnosti i učimo ih kako i gdje mogu zatražiti pomoć za sebe ili nekog drugog'', istaknuo je zamjenik načelnika policijske uprave.

Važnost zajedničke borbe protiv ovisnosti istaknula je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov. ''Ovdje smo kako bismo naučili djecu kako se družiti i biti produktivan, a da to nije uz mobitel i internet, odnosno kako bismo odvojili djecu od ekrana i dali im aktivnosti koje su svima prijeko potrebne'', rekla je pročelnica Grada Pule i napomenula da Grad Pula potpomaže rad udruga koje se bave problemom ovisnosti te da će se i ove godine u osnovnim školama u Puli izvesti predstava ''Droga – reci drogi ne''.

Oko 130 učenika osnovnih škola Veruda i Stoja s nestrpljenjem je dočekalo start utrke, a kako bi se zagrijali uz glazbu pobrinuli su se njihovi kolege iz škola koji su pripremili nekoliko plesnih točaka. Iako je bilo najbitnije sudjelovati i jasno reći NE ovisnosti, za najbrže trkače organizatori su pripremili i prikladne darove. Od djevojčica je najbrža bila Jana Vujičić iz Osnovne škole Stoja. Drugo i treće mjesto također je pripalo učenicima iz iste škole pa je tako druga u cilj stigla Mia Basanić, dok je treće mjesto pripalo Sari Simić.