23.03.2011. 09:16

Svjetski dan tuberkuloze

Svjetski dan tuberkuloze, 24. ožujak, obilježava se svake godine, na dan otkrića uzročnika tuberkuloze.

Glavne poruke Svjetske zdravstvene organizacije i Zajedništva za zaustavljanje tuberkuloze

Svjetski dan tuberkuloze, 24. ožujak, obilježava se svake godine, na dan otkrića uzročnika tuberkuloze (dr. Robert Koch, 1882.) te nas podsjeća na zaraznu bolest koja je još uvijek prisutna u mnogim zemljama svijeta.
U 2011. godini nastavlja se dvogodišnja kampanja Zajedništva za zaustavljanje tuberkuloze (Stop TB partnership) pod nazivom "U pokretu protiv tuberkuloze", čiji je cilj ojačati dosadašnja istraživanja, liječenje i skrb o bolesnicima koji boluju od tuberkuloze.
Ovogodišnja kampanja usredotočena je na prepoznavanje zaslužnih pojedinaca, kao što su liječnici, medicinske sestre, pacijenti, istraživači, volonteri i mnogi drugi, zbog njihovog posebnog doprinosa u borbi protiv tuberkuloze u različitim okruženjima.
Ova kampanja otvara nove putove kako bi svaka poduzeta akcija pridonijela eliminaciji tuberkuloze.
Globalni plan zaustavljanja tuberkuloze do 2015. godine posebno naglašava kako u 21. stoljeću nitko nebi trebao umrijeti od tuberkuloze i predviđa učiniti sljedeće:
 - ojačati javno-zdravstvene programe različitih sektora društva koji će obuhvatiti oboljele osobe (trećina nije otkrivena, nema postavljenu dijagnozu niti se liječi)
 - omogućiti svim oboljelim osobama dostupnost liječenja i uzimanja potrebnih lijekova
 - smanjiti broj oboljelih za 50%
 - ubrzati promjene koje će pridonijeti smanjivanju broja oboljelih od tuberkuloze koji su zaraženi HIV-om
 - ubrzati razvoj novih istraživanja o cjepivu i lijekovima
 - zaustaviti postojeće prepreke u suzbijanju tuberkuloze (u protivnom će 50 milijuna ljudi oboljeti, a barem deset milijuna umrijeti od tuberkuloze)